Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej niejodowanej, zobacz tu.

Sól to związek chemiczny niezbędny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, magnez czy potas, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]