Więcej o soku z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to także wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Czemu powinno się spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmacniają one też apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]