Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Zobacz, gdzie zamówić kiszonki z warzyw, wejdź na artmankiszonki.pl.

Kiszonki warzywne są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie napotykany w pozostałych częściach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki znane są ludziom od tysięcy lat

Zgodnie z wiedzą historyków proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu bądź w solance, wykorzystywany jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, powstrzymuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków temu był to świetny sposób, by zwiększyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilkanaście tygodni. W wyniku tego wynikł obyczaj szykowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od początku swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Cechują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Co interesujące, w naszym języku kwaszonki warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z topinamburu i grochu.

Kwaszonki – co się zwykle kisi?

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany de facto na całym świecie, także w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Tymczasem ogórki kiszone są tam bodaj niesłychanie lubianym dodatkiem do sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, rzodkiew, a także owoce (np. gruszki), a czasami nawet śledzie.

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do setek potraw narodowych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie rejonach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany wedle tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]