Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli potrzebujesz ogórków kiszonych w worku, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszone warzywa są zarówno smaczne, jak i zdrowe.

Czym wzbogacić smak kiszonych ogórków

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków lub drewnianych beczułek, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Potem stawia się pojemnik na co najmniej kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, lecz walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić też innymi dodatkami, przykładowo ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi lub kawałkami chrzanu. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by samemu zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w workach foliowych albo w kubełkach, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają ogórki kwaszone?

Od stuleci wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na nasz organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wespół z kiszonkami spożywamy pożyteczne bakterie, które dobrze oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając w ten sposób trawienie. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają zaledwie 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także wiele składników odżywczych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, nie trzeba wylewać go po spożyciu kiszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w czasie kwaszenia mikroelementy przedostają się po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]